Hoe brandveilig is een groendak?

Op bijna alle commerciële websites staat brandveiligheid vermeld als één van de vele voordelen van een groendak. Vaak wordt niet vermeld waarom. Daarom ben ik voor mezelf gaan zoeken naar relevante informatie en wat de wetgeving rond brandveiligheid zegt in verband met groene daken.

groendak-brandpreventie-regels

Wat zeggen de groendak leveranciers?

Op de meeste websites van groendak plaasters of groendak verkopers wordt brandveiligheid vermeld in één adem met warmte en geluidsisolatie. verder wordt er niet op ingegaan en we gaan er vanuit dat het ook zo is.

Op enkele krijg je een beetje extra uitleg. Deze opmerkingen of aanbevelingen ben ik regelmatig tegen gekomen.

  • De wortelwerende toplaag moet aan een FLL-keuring voldoen
  • De substraatlaag van een minimum 3cm die maximaal 20% organisch materiaal.
  • Een goed ontworpen groendak kan ook bijdragen tot de brandveiligheid van het gebouw.
  • Rond dakkoepels, schouwen en aan dakranden minstens 30 cm voorzien met kiezel of dakplavuizen.
  • brandveiligheid verhoogd door de vochtigheid van het substraal.
  • De gekozen planten zijn bij droogte slecht brandbaar.

Wat zegt de wetgeving in België, Nederland, Duitsland, Europa?

Concrete wetgeving rond groendaken en hun brandveiligheid zijn er zo ver ik weet nog niet**. Er zijn wel aanbevelingen en preventie maatregelen. Deze heb ik gevonden op de website van WTCB. Deze tekst dateert van april 2011. Recentere teksten heb ik niet kunnen vinden. Toch staan er zeer interessante punten in.

** Rechtzetting: Een lezer van dit artikel was niet hellemaal eens met dat er geen wettelijk kader bestaat en heeft mij heel wat documentatie doorgestuurd waar ik kort hier een samenvatting van geef.

De reden waarom ik landen als Duitsland en Nederland ook in de titel vermeld is vrij logisch. Duitsland staat het verste in het opstellen van standaarden, wetgeving en keuringsattesten van groendaken. Zij hebben een langere traditie dan wij op gebied van groendaken. Nederland is op haar buurt gaan shoppen bij hun Duitse buren om een wetgevend kader op te stellen.

branveiligheid brandpreventie maatregels groendak kiezelstenen

 

 

WTCB

Als we de regels van de brandveiligheid bij een plat dak er bijnemen valt het woord vliegvuur al heel snel. Dit wil zeggen dat het dak een een bepaalde klasse moet voldoen zodat vuur zich niet kan verder zetten van dak tot dak als er branden onderdelen opvliegen van een naburige dak. Groendaken worden nog niet volgens deze norm gecontroleerd. Wat maakt dat je grote verschillen hebt per gemeente naar aanbevelingen toe. Ik maak mij ook de bedenking wat met zadel groendaken of groentuinen of daktuinieren, en zo verder.

Preventie

Om voortplanting via vliegvuur te voorkomen of te beperken zijn er enkele aanbevelingen opgesteld. Het gaat hier over drie afremmende maatregelen. Ik heb ze hier kort samengevat voor de volledige tekst moet je op hun website zijn.

  • substraatlaag moet minimaal drie centimeter dik en maximaal 20 masaprocent organische materiaal bevatten.
  • De panten op het extensief groendak mogen maximum 10 cm hoog zijn.
  • Compartimentering van het dak: vegetatiezones mogen maximaal 40m lang zijn voordat ze onderbroken worden door een pad van ontbrandbaar materiaal (cementtegels, grind 3cm) dat 80 cm breed is. Dit pad mag vervangen worden door een brandwerend of onbrandbare scheidingswand van 40 cm hoog.
  • Ook voor vensters die uitgeven op het groendak en lichtstraten en roofafvoer moet een onbrandbaar voorzien worden.
  • Aan de gevelopening (dakrand) met men ook 50 cm voorzien.

Op de afbeelding hier onder is het duidelijk afgebeeld.

brandveiligheid brandpreventie regels aanbevelingen groendak

Brandwerende maatregelen hebben bijkomende voordelen.

Het aanleggen van paden met cementtegels of kiezelstenen hebben enkele bijkomende voordelen.

  • Overtollig water kan gemakkelijk weg en wordt tevens een beetje gefilterd.
  • De randen van het dak zijn zo ook beschermd tegen eventuele wortelgroei.
  • Het dak is beter bereikbaar voor onderhoudt

Conclusie

Is de brandveiligheid van een groendak hoger dan een standaard dak? Ik zelf ben er nog niet uit. Gezien de extra maatregelen die er genomen moeten worden voor een groen dak vermoed ik dat het risico hoger is. Aan de andere kant zorgen die maatregelen dan weer voor een brandveilige dak. Dat de vochtigheid van het daksubstraat een rol speelt geloof ik niet. Dit kan wel waar zijn in de natte maanden maar in de droge maanden lijkt mij het risico hoger.

 

 

Vond je dit interessant ? Delen maar . . .
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone