Intensief groendak

Intensieve groendaken worden vaak toegepast op industriëlen gebouwen. De eigenaars willen zo een extra groene omgeving creëren met verschillende soorten en mate van planten. Deze daken bestaan uit grassen, grond bedekers, bloemen, struiken en zelfs bomen.

Naast planten wordt er ook gebruik gemaakt van andere elementen zoals paden die toelaten om door de daktuin te wandelen zonder het dak en planten te beschadigen. Ook zijn er soms banken, stoelen, tafels voorzien, zodat er een plek is om elkaar te ontmoeten in een mooi omgeving. Andere elementen als serres, vijvers en fonteinen kunnen de omgeving nog aangenamer maken.

Het grote verschil met extensieve daken is de diepte van het groeimedium waar de planten in groeien. Omdat het hier gaat over struiken, bomen en in het algemeen grotere planten heb je nu eenmaal meer grond nodig waar de wortels dieper in kunnen nestelen.

Meer werk

Dak tuin is een term die ook vaak wordt gebruikt. En een tuin heeft nu eenmaal meer onderhoudt. Snoeien, onkruid wieden, bemesten, water geven, … Als we over daktuin spreken denken we ook aan groente- en / of kruidentuinen, deze zijn ook perfect toepasbaar op een plat dak.

Laat je niet ontmoedigen door het werk, een intensief groendak geeft ook heel veel terug. Het dak heeft minder onderhoudt nodig dan een tuin op de grond omdat je minder moet wieden en er zijn minder plagen omdat het dak hoog boven de grond ligt.

Opbouw

De laag grond start bij een minimum dikte van 15 cm. Hier kan je over discussiëren want er zijn verschillende ideeën van wat de minimum dikte moet zijn. Zo zal een groen dak design met grote bomen veel meer grond nodig hebben. Bij de constructie van een dak moet dan ook rekening gehouden worden met het gewicht van de bodem. Een extensief groendak kan tussen de 100 en 400 kilogram per vierkante meter wegen! Het is daarom ook heel belangrijk dat drainage efficient werkt zodat het gewicht onder controle blijft.

Vond je dit interessant ? Delen maar . . .
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone