Extensief groendak

Extensieve daken komen veel vaker voor en worden zowel op gezinswoningen als op bedrijven geplaatst. De daken zijn ook geschikt voor kleinere oppervlaktes zoals tuinhuisjes en bijgebouwen en garages.

 

De dakopbouw is niet gemaakt om regelmatig over te lopen, enkel voor onderhoud. Het doel is het dak te beschermen, aangenaam te maken, ecologisch te maken en te isoleren met een minimum aan opbouw en gewicht.

Lichter dan intensief groendak

Een extensief dak is ook veel lichter omdat de opbouw maximaal 20 centimeter mag zijn. Het is meestal begroeid met sedums ( vetplantjes ) en / of grassen. Zij verdienen de voorkeur omdat ze niet te diep wortelen en goed tegen droogte kunnen. Men houdt het best bij enkele soorten die ongeveer dezelfde eigenschappen hebben. De begroeiing kan bruin worden in droge periodes maar zullen terug opleven bij een goede regenbui.

Ze zijn super eenvoudig te plaatsen.

Tegenwoordig zijn er veel doe-het-jezelf oplossingen die kant en klaar oplossingen bieden en als tegels kan worden geplaatst. Het sedum of gras is ook vaak al volgroeid zodat je niet moet wachten op een groendak. Je moet rekening houden met een gewicht van 40 tot 110 kilogram per vierkante meter.

Een variant op een extensief groendak is het semi-extensief groendak. Dit is een kruising tussen een extensief en een intensief dak. De bodem opbouw is hoger en er is een grotere verscheidenheid van planten. En het dak heeft een irrigatiesysteem nodig.

Extensieve groendaken kunnen zowel bij renovatie als bij nieuwbouw. Bij nieuwbouw kan men bij het ontwerp rekening houden met het toekomstig dak en is er altijd een keuze mogelijk. Bij een renovatie moet men dikwijls rekening houden met de bestaande structuur en draagkracht van het dakoppervlakte en is men vaak beperkt tot een extensief dak.

Vond je dit interessant ? Delen maar . . .
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone