1 jaar later – mijn ervaringen met turf als groendak

Vorige jaar heb ik op mijn tuinhuis een groendak aangelegd. Nu zijn we ruim een jaar later en dit zijn mijn ervaringen en tips voor een kleinschalig groendak tot een succes te maken.

In januari heb ik een artikel geschreven naar aanleiding van mijn groen dakje op mijn tuinhuis. Ik het artikel heb ik prijzen vergeleken, hoe ik het heb geplaatst en vragen beantwoord van een lezer.

trufdak-dakturf-op-tuinhuis-vervolg-groendak-groene-daken-epdm

Algemeen

Ik ben heel te vrede met het resultaat, mijn tuintje is niet zo groot dus elk stukje groen telt bij mij dubbel. Het gras was een ideale keuzen voor een schuin dak en ook de goedkoopste oplossing. Je kan de turf balen rechtstreeks op een waterdicht membraan (epdm) aanbrengen zonder extra drainage laag. Wat het grote verschil in prijs maakt. Daarnaast is het ook eenvoudig te plaatsen dus een goede oplossing voor de DIY groendak plaatser.

Aandachtspunt 1: drainage

Enkele punten waar ik minder te vrede over ben. Deze zijn meestal aan mezelf te wijten, slechte uitvoering of onoplettendheid. Maar dat is nu rechtgezet en deel het graag met jullie zodat jullie niet dezelfde fouten maken.

Drainage kon beter. Ik had geen rekening gehouden met de drainage. Dat was in eerste instantie ook niet nodig. Het was maar een kleine oppervlakte op een tuinhuis en het overtollige water loopt gewoon in de kippenren. Ik merkte dat het hout aan de afloop zijde het zwaar te verduren kreeg.

Daarom heb ik een kantafwerking geplaatst en op de plaats waar de drainage al voorzien was (afvoer elleboog) een stuk turfgras verwijderd van 20 op 20 cm. En dit gevuld met witte kiezel (zie groene kader). Voor deze kleine oppervlakte is dit zeker voldoende.

Heb je meer vierkante meters dan raad ik aan over de volledige lengte van het dak een kiezelstrook te leggen en dit op het laagste punt. Heb je een plat dak met een groendak, dan moet je aan alle randen een strook voorzien van kiezel inclusief alle dak elementen (koepels, schouwen, verluchting)

trufdak-dakturf-op-tuinhuis-vervolg-groendak-groene-daken

Aandachtspunt 2: kale plekken en irrigatie

Ik merkte op de hoogste punt in de hoek van het dak dat er een kale plek ontstond (zie blauwe kader). Door uitdrogen van het dak kromp de truf massa, waardoor er een opening ontstond tussen EPDM rand en DakTurf waardoor de uitdroging nog versnelde.

Dit heb ik deels opgelost door te wateren voor een korte periode. Maar dit bracht niet veel zode aan de dijk. Dus heb ik beslist om het dak zijn ding te laten doen. De plekken die droger zijn zullen door de jaren andere vegetatie aantrekken die beter tegen droogte kunnen. En misschien help ik wel een handje met vetplantjes.

Als je nu een grote oppervlakte hebt en zeker wil zijn dat alles vol gras blijft dan kan je best een drup-irrigatie met tijdsklok aanleggen. Door dit systeem moet je niet meer omkijken naar je dak en drup-irrigatie zal er voor zorgen dat je nooit teveel water zal verbruiken. Ook de aanleg moet niet duur zijn als je het zelf doet.

Conclusie

Nog steeds te vrede met mijn groen turfdak. Daarnaast heb ik de gedachte los gelaten dat het dak perfect gevuld moet zijn. Het dak zal door de jaren zich zetten, evolueren en nieuwe vegetatie aantrekken en zich natuurlijk ontwikkelen. Laat de natuur zijn werk doen.

Een natuurlijkdak is een turfdak en tevens een wild dak.

 

Vond je dit interessant ? Delen maar . . .
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone