Drie lagen

Een groendak kan uit één, twee of drie lagen bestaan. Hier kort een overzicht van de voor- en nadelen

eenlaag tweelagen drielagen eenlagig tweelagig drielagig groendak drainage voordelen nadelen

Afbeelding bron http://www.gidsduurzamegebouwen.brussels

Eenlaag

Het goedkoopste systeem is het enkellagig  of het eenlagig systeem. Het groeimedium en planten worden rechtstreeks op de beschermlaag geplaatst. Een nadeel van deze techniek is dat de drainage van de onderlaag afneemt naarmate er meer wortelontwikkeling is. Een slechte afwatering is slecht voor de planten. Dit is vooral bij platte daken maar bij een helend dak is dit minder het geval. De beschermlaag of dakmembraan is hier heel belangrijk. De keuze voor EPDM is dan snel gemaakt.

Twee lagen

Bij een systeem van twee lage wordt er een extra drainage laag onder de grondlaag geplaatst. Hier kan je kiezen uit minerale stoffen (vb. geëxpandeerde kleikorrels of hydrokorrels) of drainage platen. Boven op de drainage laag komt een filterlaag met subtraal waarin de planten wortelen.

Drie lagen

Het systeem met drie lagen heeft heel wat voordelen. Het systeem zorgt voor waterretentie. Wat maakt dat de planten minder snel uitdrogen bij lage droogtes. Die laat weer toe om andere planten te gebruiken die iets minder tegen droogte kunnen. Dit systeem heeft meestel geen extra beschermlaag nodig tussen dakbedekking en drainage mat. Ook zorgt een drie lage systeem voor een betere thermisch isolatie en werkt geluid dempend.

 

Vond je dit interessant ? Delen maar . . .
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone