5 groendak tips voor een mooi dak

siergrassen - 5 tips voor een prachtig groendak2

5 groendak tips voor een mooi dak. Dit artikel gaat uit van een extensief groendak. Dit soort daken zijn eenvoudig te plaatsen, niet zwaar en hebben weinig onderhoud nodig.

1. Bloemen zaaien op je dak

Koop wat zaad van wilde bloemen en strooi die tussen het gras of sedum plantjes. Denk wel goed na voor je dit doet! Het dak zal meer onderhoud nodig hebben en zaden van deze planten kunnen zich gemakkelijk verspreiden.

bloem op je groendak - 5 tips voor een prachtig groendak

2. Leg een pad of terras aan

Is je groendak groot genoeg leg dan een pad aan. Dit kan met kiezelstenen of mijn favoriet rubberen tegels. Heb je echt veel plaats dan kan je overwegen om een stuk terras aan te leggen. Hier voor kan je ook rubberen tegels gebruiken. Deze genieten mijn voorkeur omdat je deze rechtstreeks op de EPDM kan plaatsen zonder het dak te beschadigen.

pad of terras op je groendak - 5 tips voor een prachtig groendak

3. Controleer je dak twee keer per jaar

Controleer je dak minimaal twee keer per jaar. Weinig onderhoud wil niet zeggen geen onderhoud. Kijk het dak na op invasieve onkruid soorten en verwijder die op tijd en controleer ook de afvoer van je dak regelmatig. Een dak dat voor lange tijd onder water staan wegens een slechte afvoer kan er voor zorgen dat de vegetatie verzuipt.

afvoer drainage controleren- 5 tips voor een prachtig groendak

Let altijd op dat je de plantjes niet te hard beschadigd bij het betreden van het dak. Daarom is een dak verdelen om de twee meter met een pad van kiezel interessant.

4.Plant nieuwe sedum plantjes

Je dak is al enkele jaren oud en je wil graag iets nieuws. Meer kleur of meer geurende plantjes of misschien is de bloei periode te kort of op het verkeerde moment. Dan kan je een deel van de plantjes vervangen door een nieuwe soort. Je moet daarom niet het volledige dak op nieuw aanleggen.

Als je een keuze hebt gemaakt kan je de plantje op legen plekken planten of zelf kale plekken creëren die je dan opvult met een nieuwe selectie. Let bij het uitrekken van plantjes op dat je niet te veel verwijderd en dat je het zand goed afschut zodat er genoeg substraat overblijft voor de nieuwe plantjes. Eventueel kan je de nieuwe plantjes wat helpen met trage meststof toe te voegen.

siergrassen---5-tips-voor-een-prachtig-groendak

5. Plant siergras

Waarom de sedum planten niet afwisselen met een siergras. Ideaal om wat relief en afwisseling te creëren. Rond het siergras leg je best een extra strook met kiezelsteentjes aan. De zelfde kiezel die je gebruikt voor de dakranden en rond andere dakelementen (koepels, schouwen, …) . Hier door maak je een mooie uitlijning en zullen de sedum planten minder schaduw krijgen. Ik heb gemerkt dat de sier grasse die ik heb staan heel goed tegen droogte en nat weer kunnen. Ze staan in bloembakken op mijn dakterras en kijk er bijna niet naar om. Mijn enigste bedenk zou zijn de wortel groei. Maar na wat googlelen heb ik gevonden dat als je de juiste soorten kiest, deze perfect op een extensief dak kan planten.

siergrassen - 5 tips voor een prachtig groendak2

Sier gras is ook in de herfst en in de winter mooi, dan krijgen ze grijze, zilveren en gouden kleuren die je dak een extra dimensie geven.

Vond je dit interessant ? Delen maar . . .
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone