Het eenvoudigste en goedkoopste groendak is met dakturf

turfdak dakturf turf tuinhuis

Als doe-het-zelver heb ik voor mijn tuinhuis een turfdak gekozen. Het is eenvoudig van opbouw en volgens mij de goedkoopste oplossing.

UPDATE: Als je hier onder het artikel heb gelezen dan kan hier de update en mijn ervaringen lezen één jaar na plaatsing van het turfdak.

 

turfdak dakturf turf tuinhuis

Opgelet, in dit artikel beschrijft hoe je een turfdak plaatst op een tuinhuis. Dit is totaal verschillend van een dak voorzien van dakturf bij een woning. En wel op deze redenen, afvoer overtollig regenwater, opbouw dakrand en afwerkingsgraad is verschillend.

Plaatsen EPDM dakrubber

Voor we verder gaan met het turfdak zelf is het belangrijk dat we het dak waterdicht maken. Hier heb je verschillende opties maar mijn favorieten dakbedekking is EPDM. Zowel op mijn plat dak op de aanbouw als mijn tuinhuis heb ik het EPDM dak. zelf geplaatst. Mijn materiaal heb ik besteld bij dakrubbershop. Darubo is gespecialiseerd in dakrubber voor de doe-het-zelver. Alle materiaal is meegeleverd en duidelijk instructies en de epdm dakrubber is op maat gemaakt. Heb je reeds roofing liggen dan kan je daarboven op een wortelwerende folie aanbrengen.

Voor de dakvorm heb ik standaard OSB-platen van 18 mm gebruikt. De opstaande kanten zijn 15 cm. Bij een plat dak van een woning moet je dit volledig anders aanpakken maar bij een tuinhuis is dit voldoende. Voor het plaatsten van de epdm lees je grondig de instructies na. Dit is zeker geen overbodige luxe, ik ben van het type, het zal wel gaan en als ik vast zit lees in de instructies wel. NIET doen, ik heb ook fouten (lees hier meer) gemaakt door het niet lezen van de handleiding.epdm onderdak voor een groendak

Na het plaatsen van de EPDM test je het dak op waterdichtheid door met een tuinslang het dak nat te maken. Verder moet je ook zorgen dat de dakrubber over de randen zijn geplooid zodat de rechtopstaande osb-plaatsen niet rotten wanneer er regen op komt.

Ik had een afvoer voorzien in de EPDM maar die is niet nodig (er komt bijna geen water uit. Het water loopt gewoon van het dak af omdat de turf gelijk met de dakrand ligt. Ik ga nog wel dakgoot voorzien.

Waarom Turf en geen ander groendak systeem?

Turf plaats je rechtstreeks op het de EPDM, zonder worteldoek, zonder drainage en zonder filterdoek. Ook heb je geen anti-erosielaag nodig indien het dak niet te stijl is. De dakheling moet onder de 30° graden blijven, daarboven moet je andere maatregelen nemen. Dus het dak is eenvoudig te plaatsen en kost veel minder dan een Sedum of kruidendak.

Ik had een paar plaatsen offertes opgevraagd want het is zeker de moeite waard verschillende leveranciers te vergelijken want  er zijn grote prijsverschillen. Hier onder een overzicht van twee leveranciers. Leverancier 1 heeft twee offertes (dakturf en Sedum) en leverancier 2 heeft één offerte voor dakturf opgesteld omdat hij enkel dakturf verkoopt. De offertes zijn enkel voor het materiaal zonder plaatsing.

Lev1-S: Leverancier 1 – Sedum

Lev1-T: Leverancier 1 – Turf

Lev2-T: Leverancier 2 – Turf

Leverancier 1 – SedumLev1-SLev1-TLev2-T
Wortel vaste folie 0,5 mm**NVTNVTNVT
Drainage laag met filterdoek 7m²77 €77 €NVT
Bolrooster + grind16,36 €16,36 €NVT
Extensief substraat (60 liter)95,76 €NVTNVT
Sedum stekken mix 150 gr/m² (2KG) 70 €NVTNVT
Turfdak in balen  7m²NVT577,5 €215,25 €
Totaal excl. BTW259,12670,86 €215,25 €
Transport95 €95 €165 €

** Als je EPDM gebruikt moet je geen wortel vaste folie gebruiken. Daarom is dit ook niet opgenomen in bovenstaande tabel.

Wat opvalt is dat de prijs van Dakturf tussen leverancier 1 en leverancier 2 heel groot is. Ik heb Leverancier 1 daarop aangesproken en heeft dadelijk de gegevens van leverancier 2 gevraagd omdat hij ook verwonderd was. Maar het was degelijk de juiste prijs en ik heb uiteindelijk dan ook bij leverancier 2 besteld.

Je zal ook merken dat de transport kosten hoog liggen bij leverancier 2  maar dit is logisch omdat het over een pallet gaat van 450 kilo over een afstand van 200 kilometer. Uiteindelijk heb ik het dakturf zelf gaan ophalen met de bestelwagen van mijn vader en heb ik enkel 60 euro aan brandstof moeten betalen.

 

Wat is Dakturf?

Ik heb gekozen voor het dakturf van Taktorv (Nittedals Taktorv). De turf balen worden geleverd op een pallet. De balen zijn ongeveer even groot als een zak potgrond van 70 liter en wegen ongeveer even zwaar. In plaats van een zak zit er een net rond zoals bij een aardappel zak. Deze balen worden met de verpakking (netten) op het dak gelegd. Deze zal je nadien niet meer zien en voorkomt erosie tot dat het gras stevige wortels heeft gevormd.

Je kan turf best vergelijken met potgrond, deze is ook licht en mulch achtig. De Dakturf is vermengd met een graszadenmix. Er bestaan ook balen zonder graszadenmix, die je nadien inzaait met een graszadenmix. De Turf balen zijn een ideale voedingsbodem voor alle soorten planten. Dus als je zelf kruiden of veldbloemen wil mixen onder het graszadenmix dan kan dat zeker.

trufdak-balen-groendak

Samenstelling en eigenschappen van het dakturf.

100 % Sphagnum H2-H5 met toevoeging van NPK meststof, micronutriënten en dolomitkalk.

Basis:middel tot fijn
Dichtheid:242 kg/m3
Volume:ca. 70 liter
Droge stoffen:75 g/l
Organische bestanddelen:51,3% droge stoffen
Zuurgehalte:pH ca. 5,5
Geleidingsvermogen:65 mS/m
Fosfor:21 mg/L
Kalium:317 mg/L
Calcium:500 mg/L
Magnesium:109 mg/L
Natrium:19 mg/L
Zwavel:170 mg/L
Ijzer:96 mg/L
Nitraat:110 mg/L
Ammonium verbindingen:16 mg/L

Plaatsen van het dakturf

Het eenvoudigste van alles is het plaatsen van de turf zelf.  Ik kon de balen enkel in de tuin krijgen via mijn keuken en woonkamer omdat ik in een rijhuis woon. De balen passen precies in een grote blauwe Ikea zak dus heb ik het nog netjes kunnen houden.

Begin met het gelijkmatig verdelen van de balen. Leg de balen stevig rij na rij vanaf de dakrand tegen elkaar aan. Ik heb geen nok maar als je er wel één hebt leg je de balen overdwars over de nok heen. Afhankelijk van de afmetingen kunt ook halve balen gebruiken. Druk de balen stevig aan zodat ze vlak zijn.

Gebruik de rest van de dakturf om de naden en eventuele gaten op te vullen. Strooi ook een dun laagje van 3cm over alle balen heen zodat je een mooi vlak dak krijgt.

Drainage

Zorg dat het water van het dak kan. Anders zal het toch over de rand lopen. Waar de doorvoer voor het water zit kan je kiezelsteentjes (grind) leggen zodat deze gelijk met de bovenkant van de turf komt. Ik heb maar een klein stukje gedaan en niet de volledige lengte van kiezel voorzien omdat het maar een klein dak is. Heb je een groter oppervlakte dan zou ik wel overwegen.

Het dak bewateren

besproeien groendak trufdakHet is belangrijk dat het dak in de eerste weken het dak goed nat wordt gehouden om een goede wortelvorming te bevorderen. Best gebruik je hier voor een tuinsproeier. De eerste week bewater je elke dag het dak tot dat het goed nat is. Gebruik geen te sterke waterstraal om het afspoelen van de toplaag te voorkomen. Het bewateren doe je best vroeg in de ochtend en laat in de avond.

 

 

Een turfdak onderhouden

Het eerste jaar na aanplanting heb ik in de herfst het gras kort gemaaid omdat ik vond dat het te dik stond en dat er kans was op verstikking van het gras. Nadien las ik op de website van de leverancier dat je dit inderdaad best doet in het eerste jaar rond de herfstperiode om het gras mooi groen te houden en zodat het beter zou groeien. Ook schrijven ze dat je enkel het dak nadien moet maaien indien nodig. Dus ik denk dat je het zelf een beetje moet aanvoelen.

Bij droogte het dak voldoende bewateren zodat het gras mooi groen blijft. Indien nodig het dak bij mesten met organische meststoffen. Uiteindelijk is turfdak een levend dak dat verzorging nodig heeft zoals een gazon.

Update 17juni 2015: Ik heb gemerkt dat het dak er nogal dor  bijlag. Zeker de randen, daarom heb ik deze week elke avond water gegeven en je merkt het verschil reeds. Binnen kort zal ik een nieuwe foto online plaatsen.

turfdak-met-kip

Vragen van een lezer

Naar aanleiding van deze post heb ik twee dagen na publicatie een mail ontvangen van een lezer. Deze had verschillende bijkomende vragen in verband met dakturf. Zijn vragen zijn gericht op nieuwbouw, waar ik niet zoveel ervaring mee heb.

Vraag 1: Waarom heb ik gekozen voor dakturf en waarom ik nog steeds te vrede ben met mijn keuze.

  1. Snelheid waarmee het is geplaatst en de kost prijs
  2. Het resultaat is beter dan verwacht
  3. En de belangrijkste reden als ik nu in mijn grauwe wintertuin kijk heb ik een extra groen vlak.

Vraag2: wanneer heb je jouw turfdak geplaatst (hoeveel jaren geleden)? en hoe lang daarna zijn de foto’s gemaakt die je in jouw artikel hebt gepubliceerd?

Ik heb het dak in 19 juli 2014 geplaatst en stond in de herfst ongeveer 50 cm hoog.

Vraag 3: Hoe snel hebben de graszaden zich ontkiemd? je begrijpt dat ik niet al te lang met een bruin dak wil zitten – het is tenslotte een groendak.

Heel snel, dat was kwestie van dagen. Eind augustus was het een vol grastapijt zonder gaten.

Vraag 4: In welk seizoen heb jij je balen gelegd? (iv.m. frequentie van bewateren);

20 juli, Ik heb elke ochtend en avond manueel bewaterd tot het echt door nat was. Ik denk ongeveer een half uur per keer. De eerste keer was het wel wat langer omdat de turf echt droog was. Ik denk ongeveer een 1,5u. Dit heb ik ongeveer 10 dagen gedaan. Nadien heb ik geluk gehad met het slechte regenweer in augustus (2014). Wat ook heeft bijgedragen tot de goede wortelvorming.

Vraag 5: Heb jij een bewateringsinstallatie aangelegd?

Nee, omdat ik een klein dak heb was het niet nodig. Nog een voordeel aan manueel bewateren (ik jouw geval zal het moeilijk gaan, een volledig woonhuis dak) is dat je er heel hard op let dat je elk hoekje en kantje mee neemt bij het bewateren.

Vraag 6: hoe vaak maai jij je gras?

Sinds juli 2014 heb ik het nog maar één keer gemaaid (we zijn nu januari 2015). Normaal zeggen ze een eerste keer maaien en dan sporadisch als het nodig is. Ik denk dat ik het 2 keer per jaar ga af doen. Ergens in juni en in oktober. De belangrijkste reden hier voor is dat het gras gaat liggen als het te lang wordt en zeker in natte periodes. Dus ik ga uit van mijn gevoel als het er niet meer mooi uitziet en er is kans op verstikking maai ik het af. De lengte na het maaien is tussen de 5 en de 10 cm.

Vraag 7: Wat is de helling van jouw tuinhuis? Mijn dak wordt 20 graden.

Mijn helling is ook ongeveer 15 graden, maar het kan tot 30 graden zonder hulpmiddelen.

Vraag 8: zijn er bepaalde aspecten van jouw groendak die niet zullen werken met mijn dak op het huis (gaat om ongeveer 240 m2 op een zadeldak met een helling van 20 graden aan beide zijden).

Een zadeldak is volledig verschillend met een tuinhuisje.

Je wil er 100% zeker van zijn dat het dak dicht is en de afvoer goed is geregeld. Mijn dak is voorzien van epdm maar zonder afvoer of goot. Ik laat het overtollige water er gewoon aflopen. Dat kan natuurlijk niet met een dak van een woonhuis. Hier zou ik zeker met de leverancier over praten. Zij hebben veel ervaring met woonhuis daken. Als ik opnieuw ga bouwen of renoveren dan ga ik zeker een ofwel volledig mijn dak doen met turf.

Ook het bewateren zal automatisch moeten gebeuren en hoe het zit met regelmatig maaien van een grote oppervlakte weet ik ook niet. Best deze vragen ook aan de leverancier voorleggen.

Vraag 9: Zijn er andere punten waar ik rekening mee moet houden om een zo mooi dak als het jouwe te realiseren?

In begin voldoende water geven. Op tijd afmaaien indien nodig en zeker wat referenties gaan bezoeken van de leverancier en als het mogelijk is naar de ervaringen van dakturf klanten vragen.

Conclusie

Ben ik nog steeds tevreden over mijn groendak op mijn tuinhuis? Ja, 100% te vrede. Ik kan al niet meer wachten tot in de lente wanneer het gras weer lang staat. Het isoleert ook goed, ik merk een duidelijk verschil. In conclusie dit is het meeste gemakkelijk te plaatsen groendak op de markt en volgens mij ook de goedkoopste.

tuinhuis-met-groendak-dakturf-turfdak

Mijn tuinhuis met dakturf in de winter nadat het gras is afgedaan in de herfst.

Affiliatie link: Webshop Dakturf balen

Vond je dit interessant ? Delen maar . . .
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone