Gent noemt zichzelf klimaatstad, de stad Gent denk na hoe zij zich kunnen aanpassen aan de aankomende klimaatsveranderingen. Eén van die maatregelen zijn groene daken.
Harde Cijfers
De cijfers liegen er niet om ons klimaat zal natter en warmer worden. Zowel het KMI als de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) meten en volgen al jarenlang de klimaatsveranderingen. Sinds de preïndustriële periode is de temperatuur in België al met 2,2° Celsius gestegen en hitte golven komen vaker voor dan vroeger.
Ook wordt het klimaat veel natter. Door de warmere winters hebben we nu meer zware neerslag en minder sneeuw dan vroeger (zware neerslag = minstens 20 mm/dag). Men moet geen geleerde te zijn om te weten dat zeker overstroming met zich mee kan brengen.
Aanpassen
Om de gevolgen van de klimaatsverandering op te vangen zijn er aanpassingen nodig. Gent is daar nu al mee bezig. Omdat een video meer zegt dan duizend heeft Gent er een leuk animatiefilmpje overgemaakt. In het filmpje zie je hoe Gent vergroent en verkoelt, dankzij minder verharding, meer groendaken, gevelgroen, parken en fonteinen. Regenwater wordt meer opgevangen dankzij regenwaterputten, infiltratievoorzieningen en bufferbekkens.
Waarom een groendak
Dus één van de maatregelen zijn groendaken en daarom hoort dit nieuws ook op deze site thuis. De post is geschreven op basis van een persbericht en de site van de stad Gent. Onderaan kan je de bronnen terug vinden.
Eerste reden is waterretentie, een groendak werkt als een spons die na zware regenval het water geleidelijk afgeeft. Dit is één van de maatregelen om het riolering netwerk te ontlasten en zo overstromingen in te perken.
De tweede reden is verkoeling, vele groendaken werken samen aan een koelere stad op hete zomerdagen.
De Demo
De stad heeft een demo groendak aangelegd op een treinwagon om de toegankelijkheid te verhogen. En het doel is de Gentenaars, bedrijven, aannemers en architecten te informeren en bewust maken van wat kan op gebied van groen op je dak.
20 mei 2015 was de officiële opening van de demo. Het groendak is er één met een hoge waterberingscapaciteit. Dit dak wijkt af van een standaard dak omdat de substraat laag veel hoger is en laat toe om zelfs kleine bomen te planten.
Een tweede verschil is dat er onder de substraat laag kratten zijn voorzien die tot 135 l/m² regenwater kunnen vasthouden. Dit water wordt dan in droge periodes terug gegeven aan de planten.
Dit soort groendak worden ook Polderdak genoemd en wordt in Nederland al langer toegepast. De Nederlandse firma’s De Dakdokters en Permavoid Limited zorgde voor de realisatie.
Permavoid kratten
De kratten onder de substraat laag zijn zeer sterk en hol van binnen die veel water kunnen opslaan. Speciale vezels in de kratten zorgen voor een capillaire werking. Dit wil zeggen dat het water terug afgegeven wordt aan de planten zonder pompsysteem. Door dat de kratten zo sterk zijn kan je er over lopen en onder tegels en terrassen kan gebruiken.
Informatie
Milieudienst, Greet Steeman, Braemkasteelstraat 41, 9050 Gent-Gentbrugge, tel. 09 268 23 46,
fax 09 268 23 68, e-mail greet.steeman@stad.gent, websites www.klimaatstad.gent en www.stad.gent/voorhaven