10 tips voor een gezellig dakterras

10 tips voor een gezellig tuindak terras - gezellig

Genieten op je dakterras tussen het groen op een zwoelen zomer avond met een drankje in de hand is een mooi vooruitzicht? Met deze 10 tips maak je het nog gezelliger.

 

1. Veel groen

Veel planten op je terras zorgt voor aangenamen omgeving.

 • Planten en bloemen zijn mooi om naar te kijken
 • Planten houden wind en nieuwsgierige buren tegen. Met behulp van riet, siergrassen of palmbomen kan je een mooi scherm creëren
 • Van planten kan je smullen, ik zelf heb sla, aardbeien en tomaten op mijn terras staan.

2. Gebruik polyester boombakken en potten

polyester_bloembakken

Je zou kunnen kiezen voor terracotta bloembakken maar deze hebben meer na dan voordelen. Je kan ook voor houten bakken gaan of polyester bloempotten.

Mijn voorkeur gaat naar polyester. In deze potten heb je minder verdamping waar door de plant minder snel door komt te staan. Deze zijn ook lichter en sommige hebben ingebouwde water reservoir.

Terracotta is de zwaarste optie, wat verplaatsen moeilijk maakt. Deze droge ook sneller uit waardoor je meer water moet geven. Bij vriesweer kunnen de potten barsten. Maar meestal is dit wel de mooiste optie. Het natuurlijk materiaal straalt warmte uit.

Als laatste hebben we hout. Deze hebben het meeste onderhoudt nodig maar zijn wel een elegante oplossing als ze waterdicht zijn door een plastiek membraan aan de binnenzijde.

3. Met een overkapping zit je droog

Een dakterras kan je op verschillende manieren overkappen. Mijn favoriet is een zeiloverkappingen en dan nog liefst een beige. Deze straalt zomer uit en kan je gemakkelijk in de winter opbergen. Met een overkapping kan je bij een zachte bui nog steeds buiten blijven zitten en ze beschermt natuurlijk ook tegen de zon.

Ander opties zijn uitschuifbare luifels of een pergola constructie.

4. Waarom geen niveau’s voor afwisseling

Je kan op twee manieren niveaus maken. Door het terras met de salon bijvoorbeeld te verhogen. Of met verschillende hoogtes van plantenbakken te werken. En wat dacht je van planten en bloemen aan de muur?

5. Vloertje

De vloer is de basis waar alles van start. Deze bepaald voor een groot deel de sfeer van het terras. Als ik zou mogen kiezen ongeacht de technische beperkingen en prijskaartje dan zou ik voor een natuurlijk hardhouten terras kiezen. In mijn geval heb ik gekozen voor rubbertegels. Op het uitzicht na hebben deze enkel maar voordelen ten opzichte van andere systemen.

rubber tegels op dakterras

 • Gemakkelijk te plaatsen op alle ondergronden zonder voorbereiding (kan rechtstreeks gelegd worden op epdm dakrubber.
 • Niet duur! 16 vierkante meter voor 380 euro
 • Gemakkelijk zuiver te maken
 • In verschillende kleuren verkrijgbaar
 • Zacht voor de voeten en vlug droog
 • Water doorlatend
 • Gemakkelijk op te tillen om het dak te kuisen of te inspecteren

6. Verlichting

Wil je ‘s avonds lang genieten van je terras dan is licht een must. Met een sfeervolle verlichting kan je van een dakterras iets magisch maken. Goed geplaatste lichten maakt je terras als het waren af.

Een goede terras verlichting bestaat uit drie compenten

Basis

De basis verlichting moet voldoende licht geven en is van vaste aard. Een paar mooie muurlampen of spotjes zorgen voor het basis licht

Sfeer

Verlichting slingers of witte kerstverlichting kan een mooi aanvulling zijn op de basisverlichting. Dit is de sfeer component, de magical touch, de afwerking.

10 tips voor een gezellig tuindak terras - sfeerlicht op je dakterras

Tree dogs in a garden

Accenten

Onder een aanvullend licht verstaan we een lamp die op de grond staat of ligt. We kennen allemaal wel de mood lights die van kleur kunnen veranderen. Deze kunnen op twee manieren ingezet worden. Als leeslicht of als accentlicht. Door licht op bepaalde delen (muren, planten, zeilen, ..) te richten creëer je diepte, schaduw en sfeer.

7. Vuur

Vuur spreekt al eeuwen tot onze verbeelding en brengt de oermens in ons boven. Daarnaast kan het een warmtebron zijn en een gezellige sfeer creëren. Je kan met vuur alle kanten op met het bijhorend prijskaartje.

Van een heus vuurkuil in het salonmeubel tot een simpel dienblad met een 50 tal theelichtjes.

10 tips voor een gezellig tuindak terras - vuur op je dakterras

dwell.com

 

8. Muziek

Sfeer, sfeer, … ik heb het woord al regelmatig aangehaald, maar draait het uiteindelijk om. We hebben een leuke omgeving, aangenaam licht en als derde dimensie kan je er geluid aan toevoegen. Technisch is dit al lang geen probleem meer. Draagbare boxen heb je bij alle merken. Mijn favoriet is Sonos PLAY1 . Het is draagbaar, geeft een mooi geluid en je kan er tienduizenden internet radioposten op beluisteren onderverdeeld in verschillende thema’s. Mijn nummer 1 radiostation om af te spelen is Smooth jazz. Leuk voor op de achtergrond en het brengt je dadelijk in zuiderse sferen.

9. Meubels

Een comfortabel zetel is een must. Aparte zeteltjes of een grote L-sofa komen zeker van pas. Je houdt best wel met drie dingen rekening

 • Zorg voor genoeg zitplaatsen voor vrienden en familie
 • Zorg dat de meubels aangepast zijn aan het doel van het terras. Een eettafel met stoelen als je het gebruikt om op te eten. Of een grote sofa als het eerder een chill ruimte is.
 • De meubels zijn best regenbestendig als je ze niet elke keer wil binnen zetten.

10. Varia

10 tips voor een gezellig tuindak terras - gezellig

Houzz

Hier zijn nog enkele snelle ideeën

 • Lampions met theelichtjes
 • Kussens in verschillende kleuren en mate voor op de zetels
 • Hangplanten en muurplanten
 • Lichtjes op zonne-energie

 

Vond je dit interessant ? Delen maar . . .
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone